Tilos a közterületi alkoholfogyasztás

Aki Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület-használat rendjéről szóló 34/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelete értelmében közterületeken és közhasználat céljára átadott magánterületen szeszes italt fogyaszt, százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, valamint e cselekmény miatt a közterület-felügyelő ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. Hasonló a szabályozás a közterületen történő dohányzással kapcsolatban is.

Felhívom a vendéglátó üzletek tulajdonosainak és üzemeltetőinek figyelmét, hogy aki az üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló 17/2011. (III. 3.) önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó üzletek esetében:
a) az üzletek nyitvatartási idejével kapcsolatos jogszabályon alapuló bejelentési és tájékoztatási kötelezettségét megszegi, továbbá
b) az üzletek vagy a vendéglátó üzletek és teraszainak nyitva tartási idejére vonatkozó korlátozást megszegi, százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, illetve a közterület-felügyelő ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról

A 2012. április 15-től hatályos, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény új alapokra helyezi a szabálysértési eljárás rendszerét. 2012. április 15-ig valamely cselekményt törvény, kormányrendelet vagy önkormányzati rendelet minősíthetett szabálysértésnek.

Az új törvény hatálybalépését követően kizárólag az a társadalomra veszélyes tevékenység vagy mulasztás minősülhet szabálysértésnek, amelyet a törvény büntetni rendel. Ez azt jelenti, hogy 2012. április 15-ét követően a helyi önkormányzatok képviselő-testületei már nem alkothatnak olyan önkormányzati rendeleteket, amelyben szabálysértési tényállást állapítanak meg, illetve az ilyen rendelkezéseket hatályon kívül kell helyezni.

Ugyanakkor a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 2012. április 15-től hatályos 51. § (4) bekezdése szerint „A helyi önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben meghatározhat tiltott, közösségellenes magatartásokat. A helyi önkormányzat képviselő-testülete e magatartás elkövetőjével szemben önkormányzati rendeletben ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabását rendelheti el, amely az önkormányzat saját bevételét képezi.” E felhatalmazás alapján Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 33/2012. (V. 31.) rendeletében határozta meg a kirívóan közösségellenes magatartásokat, valamint a magatartás elkövetőjével szembeni pénzbírság kiszabásának szabályait.

Így:

1. A közterület engedély nélküli, illetve attól eltérő használata

2. A közterület rendeltetéstől eltérő használatából kiemel egy-egy közösségellenes magatartást, pl. engedély nélküli árusítás, utcabútorzatok tönkretétele, vásári rendszabályok be nem tartása.

3. Közutak engedély nélküli felbontása, közterület átalakítása

4. Hirdetményekkel kapcsolatos szabályok megszegőivel szemben is el lehet járni.

5. A közterületen történő szeszesital-fogyasztást bírságolja.

6. A közterület-használatról szóló rendeletben meghatározott közterületeken tilos a dohányzás. E § a rendelkezések be nem tartását szankcionálja.

7. A játszóterek rendeltetéstől eltérő használatát is bünteti.

8. A helyi környezet védelméről és a köztisztaságról szóló 27/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó zöldfelületeket is védi.

9. Tartalmazza a közterületek tisztántartásának, hó eltakarításának, árkok feltöltőinek szankcionálását, valamint a rendezvényszervező felelősségét, amennyiben a rendezvény területét nem tartja tisztán.

10. Az üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló 17/2011. (III. 03.) rendelet be nem tartását szankcionálja.

11. Az állattartási szabályok be nem tartóit bünteti.

12. Az önkormányzat jelképeinek, nevének jogosulatlan használóit is bírsággal sújthatja.

13. Köztemetők igénybevevőinek szankcionálását szabályozza.

14. Önkormányzati rendeletben helyi védelem alatt álló helyi érték nem megfelelő kezelőjét is sújthatja a jegyző közigazgatási bírsággal.

A jegyző átadott hatáskörben e szabályok megsértőivel szemben 150 000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírságot szabhat ki, a közterület- felügyelő pedig tettenérés esetén legfeljebb 50 000 Ft helyszíni bírságot szabhat ki.

Rigóné
forrás: dabas.info.hu