Spanyolország nyerte az EB-t

A címvédő spanyol labdarúgó-válogatott 4-0-ra legyőzte Olaszországot a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság döntőjében. Korábban egyetlen csapat sem tudott diadalmaskodni két egymást követő Eb-n. Fernando Torres lett a labdarúgás történetében az első játékos, aki két Eb-döntőben is gólt szerzett.

Nagyon jól kezdett a címvédő a döntőben, a találkozó legelején az olaszok hosszú percekig labdába sem értek. Sok kritika érte a spanyolok játékát az eddigi Európa-bajnokságon, Vicente Del Bosque fiai pedig pörgős támadófocival válaszoltak a fanyalgóknak.

Az ibériai nyomás a 14. percben érett góllá, Cesc Fabregas kapott remek indítást, az alapvonalig ment Giorgio Chiellini szorításában majd visszaívelte a labdát, amit a kapu elé berobbanó David Silva a hálóba bólintott (1-0). Egyből helyzetbe kerültek az olaszok, azonban előbb Andrea Pirlo ígéretes helyről ellőtt szabadrúgása vágódott mellé a sorfalról, majd a szöglet után Iker Casillas paskolt bele a lasztiba Mario Balotelli feje előtt.

Még csak a 21. percben jártunk, amikor már cserélnie kellett Cesare Prandellinek, Chiellini sérült meg, Federico Balzaretti váltotta. Feljavultak az olaszok, a labdát is többet birtokolták Pirlóék, Antonio Cassano pedig akár egyenlíthetett is volna, azonban laposan elengedett lövését fogta Casillas. Közelített a meccs a félidőhöz, amikor a balbekk Jordi Alba lódult meg, leendő klubtársa, Xavi remek ütemben passzolt vissza hozzá, a védő pedig csatárokat megszégyenítő magabiztossággal lőtt el Gianluigi Buffon mellett (2-0). A felvonás végén még Riccardo Montolivo tesztelte Casillast, a kapus azonban öklözte a távoli lövést, a spanyolok így kétgólos előnyből várhatták a folytatást.

Fordulás után a csereként beálló Antonio Di Natale fejelt fölé, majd Buffonnak kellett nagyot védeni Fabregas közeli lövésénél. A 48. percben egy spanyol szabadrúgás után Sergio Ramos fejesébe kézzel ért bele Leonardo Bonucci, a büntető azonban elmaradt. Kisvártatva újra Di Natale villant, laposan lőtt 8 méterről, Casillas eszén azonban nem tudott túljárni, elmaradt a szépítés.

Az 56. percben Prandelli már a harmadik cseréjét is kihasználta, Thiago Mottát küldte be Montolivo helyére, azonban a rutinos középpályás nem sokkal később a combjához kapva elterült a gyepen, hordágyon kellett levinni. Az utolsó szűk félórának így tíz emberrel vágtak neki az olaszok.

A végén szép csendben csordogált a játék, az olaszok nem tudtak mit kezdeni a spanyolokkal, míg a címvédő biztos vezetése tudatában inkább a labdatartásra koncentrált. A 84. percben a csereként beálló Fernando Torres írt történelmet (3-0), ő lett ugyanis az első futballista, aki két Eb-döntőben is betalált. Nem sokkal később még asszisztált Juan Mata találatához (4-0) is, így a spanyolok ebben a tekintetben is rekordot döntöttek, ugyanis korábban nem volt ekkora arányú győzelem a finálék során.

A lefújásig már nem változott az eredmény, Spanyolország magabiztosan védte meg a címét és zsinórban a harmadik világeseményt nyerte meg - ez utóbbit sem tudta korábban egyik nemzet sem véghezvinni.

Spanyolország - Olaszország 4-0 (2-0)
Gólszerző: David Silva (14.), Jordi Alba (42.), Torres (84.)

forrás: Sport SOX