Nem az autó hibája okozta de Villota balesetét

Közel két héttel azután, hogy a Marussia tesztpilótája, Maria de Villota súlyos balesetet szenvedett egy duxfordi aerodinamikai tesztelésen, az orosz kiscsapat befejezte saját vizsgálatát, mely megállapította, nem az autó hibájából történt a szerencsétlenség, minek következtében a 32 esztendős pilótanő elveszítette jobb szeme világát.




A baleset július 3-án történt a duxfordi repülőtéren, ahol Maria de Villotta a Marussia új fejlesztéseit próbálta volna ki egy aerodinamikai teszt keretében. A versenyző első installációs „körét” követően gurult vissza csapatához az ideiglenesen kialakított depóhoz, ám autója váratlanul felgyorsult és nekiütközött a közelben parkoló szállítókamion rámpájának.

De Villotát életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, majd több műtétet is végrehajtottak rajta. A versenyző a baleset következtében sajnálatos módon elveszítette látását jobb szemére, állapota azonban azóta szerencsére javul.

A Marussia csapata a balesetet követően azonnal vizsgálatot indított, hogy azonosítsa az okokat és a kiváltó tényezőket, illetve, hogy kiderítse, voltak-e olyan problémák a versenyautóval, melyek elősegítették a szerencsétlenség bekövetkezését.

A rendelkezésre álló adatok alapos vizsgálatát követően a Brit Nagydíjat megelőzően a csapat arra a következtetésre jutott, az autóval minden rendben volt a teszt idején, így azt a gárda mindenféle kockázat nélkül használhatta Silverstone-ban.

A kezdeti vizsgálatot követően a Marussia további részletes elemzést végzett, és a Duxfordi Repülőtéren is törvényszéki vizsgálatot tartottak. Mivel ilyenkor ez a megszokott eljárás, a csapat vizsgálatának eredményeit megosztotta az Egyesült Királyság Egészségügyi és Biztonsági Hivatalával (British Health and Safety Executive).

„Elégedettek vagyunk azzal, hogy a belső vizsgálat eredményei kizárták az autót, mint tényezőt a baleset bekövetkezésében” – fogalmazott John Booth, a Marussia F1 Team csapatfőnöke. „Megosztottuk eredményeinket és megvitattuk azokat a hivatallal folyamatban lévő vizsgálatuk elbírálásának részeként. Ez egy szükséges folyamat ahhoz, hogy megértsük, mi okozta a balesetet.”

„A prioritás a csapat számára ismételten Maria jóléte. Továbbra is támogatjuk őt és a De Villota-családot, ahogy csak tudjuk.”

forrás: hírado.hu