Jóváhagyta az elektronikus gólbírót a FIFA

Jóváhagyta az elektronikus gólbíró bevezetését csütörtöki ülésén a FIFA szabályalkotó testülete, az IFAB. A FIFA közleménye szerint két cég pályázhat a videóbíró-technológia licenszének elnyerésére. A rendszert a decemberi klubvilágbajnokságon használhatják először Japánban és már igénybe vehetik a következő, Brazíliában tartandó focivébén is.
Az IFAB a mai, Zürichben tartott ülésén úgy döntött, engedélyezi a videóbíró bevezetését a futballmérkőzéseken - közölte a FIFA.

A korábban kilenc hónapon át több országban - köztük Magyarországon is - tesztelt technológia licenszére a korábbi nyolc érdeklődő cég közül végül kettő pályázhat.

A GoalRef rendszerében egy rádiójelekből álló "fényfüggönyt" hoznak létre a gólvonalon, amelyen teljesen áthaladva a chippel ellátott labda körül megváltozik a mágneses mező. Erről rádiójelben kapnak értesítést a bírók.

A másik, a teniszből is ismert Hawk-Eye rendszerben 6-8 speciális kamerát állítanak fel különféle szögekben és az ezekből érkező adatok alapján egy szoftver 3D-s képet készít a labdáról és a gólvonalról.

A két cég azonnali határidővel benyújthatja pályázatát a FIFA-nak, de a rendszerekre még tesztelés vár, mielőtt az egyik beszállítóval aláírják a licenszszerződést.

A CNN azt közölte, hogy a FIFA már a decemberi klubvilágbajnokságon használná az elektronikus gólbírót Japánban, és ha ott sikeresen működik, a 2013-as Afrika Kupán és a 2014-es brazilíiai focivébén is hadrendbe állna.

Korábban még Kassai Viktor játékvezető Európa-bajnokságon elkövetett hibája sem befolyásolta Michel Platininek, az UEFA francia elnökének a véleményét: ő azt mondta, továbbra is ellenzi a technikai segítség bevezetését.

Kassai az ukrán válogatott angolok elleni gólját nem adta meg a foci-Eb-n. A D csoport utolsó mérkőzésének 62. percében Marko Devics lövése után a labda túljutott a gólvonalon, mielőtt John Terry visszarúgta a mezőnybe, Vad II István gólbíró azonban ezt nem jelezte Kassai Viktornak, aki továbbengedte a játékot.

Michel Platini akkor azt mondta, ennek ellenére nagy hiba lenne bevezetni a játékvezető munkáját segítő elektronikus technológiát. "Az a támadás, amelyből az ukránok gólt szereztek, lesállásból indult, tehát a bírónak még a kapura lövés előtt meg kellett volna szakítania a játékot" – mondta az UEFA elnöke az Independent című brit lapnak.
forrás: hvg.hu