Doppingügye miatt egy magyar atlétát nem neveztek

Pozitív doppingteszt miatt kikerült a magyar olimpiai csapatból egy A-szintes atléta.



Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke az MTI-nek kedden elmondta, a sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során sztanozololt mutattak ki. A versenyző – akinek korábban volt hasonló esete – kérte a B-próba elvégzését, nevét a doppingeljárás lezárásáig nem hozzák nyilvánosságra.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint Molnár Zoltán csapatvezető bejelentette, hogy a MASZ elnökének egyetértésével a MOB a sportolót nem nevezte a londoni olimpiára. Így 158-ra csökkent az ötkarikás játékokon induló magyarok létszáma.

Az A-szintesek között a Gyulai által leírt paraméterek Fazekas Róbertre illenek, akinek a neve már a MOB olimpiai nevezési listáján sem található meg.

A sztanozolol „slágerdopping” anabolikus szteroid, többek között Ben Johnson is ezzel bukott meg 1988-ban, a szöuli olimpián. A gyalogló Olimpiada Ivanovának egy vb-ezüstérme „ugrott” a szer miatt, amely a leggyakrabban használt szteroidok között van.

A most 36 esztendős Fazekas Róbert megdöbbentő, az egész országot foglalkoztató esete a 2004-es athéni ötkarikás játékokon történt: klubtársához, a kalapácsvető Annus Adriánhoz hasonlóan doppingvétség miatt megfosztottak az első helytől. Fazekas a diszkoszvetés döntőjének megnyerése után a 75 milliliternyi vizelet helyett csak 25 millilitert produkált, amivel vétett a doppingellenőrzésre vonatkozó szabályok ellen.

Elvették az aranyérmét, két évre eltiltották. Visszatérését követően eljutott a pekingi olimpiára, amelyen a 8. helyen végzett. Londont is megcélozta, és a 2010-es Európa-bajnoki bronzérme után bizakodott is a sikerben. Fazekas pályafutása a 2011-es tegui világbajnokságon újra lefelé ívelt: a selejtezőben három érvénytelen kísérlettel kiesett.

„Idegileg fáradtam el, túlzásban vittem az edzéseket, mert akartam a sikert, bíztam a dobogós vagy a dobogóközeli helyezésben. De érzem magamban az erőt, az elszántságot, a tüzet. A londoni lesz az utolsó olyan olimpia, amelyen még nagy sikert érhetek el. Minden vágyam, hogy dobogóra álljak Londonban” – mondta Fazekas a világbajnokság után.

Aztán az idén tavasszal a San Diegó-i La Jollában 65.14 métert dobva teljesítette a célját, megdobta az olimpiai A-szintet.

„Az olimpiai döntőben szerepelni hátborzongató érzés. Felfokozott hangulatban van az ember. Pekingben is úgy láttam, hogy nagyon közel van a hatvannyolc méteres szalag, úgy éreztem, hogy megdobom, megdobom… De nem voltam annyira jó. Szeretnék ismét finalista lenni – mondta már az A-szinttel a birtokában Fazekas a Nemzeti Sportnak. – Az olimpia minden versenytől különbözik, ott még a legjobbak is megremegnek, bármi előfordulhat.”

Fazekas Róbert számára a bármi jelen esetben egyenlő a semmivel…

A Magyar Olimpiai Bizottság szabályzata szerint a második doppingvétség örökös eltiltással jár.

forrás: MTI