Majdnem "tragédiába" torkollott az ascoti galoppverseny

Szombaton futották az idei Royal Ascot legjobban várt futamát, a Diamond Jubilee Stakest, ahová a 21 versenye után veretlen ausztrál sztársprinter Black Caviar is eljött. Ez az a futam, amelybe Mikóczy Zoltán is nevezte Overdose-t, ám sajnos sérülése nem jött olyan gyorsan rendbe, hogy felkészíthették volna rá.



A verseny azonban tíz centi híján a galoppsport elmúlt tíz, de megkockáztatjuk, hogy inkább száz évének legnagyobb tragédiájába torkollott. Ami történt, az ugyanis példátlan felelőtlenség... És kudarc, bár a történet nem minden szereplőjének.

Black Caviar kasszafavorit volt: 6 fontra csak 7-et lehetett nyerni vele. A BBC közvetítése a Royal Ascot mind az öt napján a fesztivál legnagyobb csillagaként foglalkozott vele, a futama előtti felvezetésben négyszer annyit szerepelt, mint a többi 13 ló összesen. Sőt, a királynőnek külön lelátót építettek a jártatónál, most nem volt neki jó páholyából távcsövön nézni az indulókat, ott akart lenni testközelben. Még a legtöbb angol is neki drukkolt. Miért is ne, hiszen a galopp az ő találmányuk, valahol az összes jó ló az övék is egy kicsit, elvégre angol telivér mind. A közvetítésben látni, ahogy a világ legjobb zsokéi székre állva kukucskálnak az öltözőjük ablakából, megjött-e már „a ló” a jártatóba. Az angol lapok szerint hétezer ausztrál izgult a helyszínen.

Luke Nolan felült a lovára, kikentrézett a startgéphez, beállt vele, Black Caviar lovásza végig simogatta a ló fejét egész a start pillanatáig (ő sem egyszerű eset). Elindultak, és Black Caviar a frontban haladt két másik ló társaságában, majd Nolan megindította, és pillanatok alatt szerzett másfél-két hossz előnyt. Több nem is kell, tulajdonosai mindig is hangsúlyozták, hogy ők nem törekednek dominanciára, sokhosszas győzelmekre, „csak” legyen első. És ekkor történt valami.

Nolan 120 méterrel a cél előtt – szakkifejezéssel – letette a kezét. Azaz teljesen váratlanul és indokolatlanul kiengedett, mintha zsebben lenne a győzelem. Pedig dehogy...

Az ascoti pálya vége emelkedős, lehet, arra számított, hogy az utolsó métereken már nem fog felérni rá senki, de csupán egyetlen versenyt futott ugyanitt előtte, nem tudhatta, hogy a pályát jól ismerő zsokék úgy próbálják beosztani lovaik erejét, hogy maradjon bennük szufla finiselni a legeslegvégén is.

Két francia ló pedig felfutott rá, olyannyira, hogy egyikük, Moonlight Cloud (ez a futam utáni első ismétlésen tisztán látszik), pár méterrel a vége előtt holtversenybe ért Black Caviarral. Vagy Nolan észlelte még idejében a veszélyt, vagy Black Caviar újított magától, de pont annyit rátett még, hogy épphogy beért. Az is lehet, hogy csak a lépés jött ki szerencsésen, és ha csak nagyon kevéssel is, de Black Caviar megőrizte veretlenségét: 22/22.



Forrás: PannoniaOverdose.hu