Büntetőkkel a négy között az olaszok

Az olasz válogatott tizenegyesekkel legyőzte Angliát az Európa-bajnokság utolsó negyeddöntőjében.


A negyeddöntők végére maradt a legkomolyabb meccs: a kijevi angol-olasz. Gyenge fölénnyel az olaszok számítottak esélyesebbnek, és tényleg: De Rossi a 4. percben bődületes kapufát lőtt. Az angolok nem vártak a válasszal, Glen Johnson 5. percben közeléről leadott lövését evilági kapus nem fogta volna meg. Buffon igen.

Parádésan indult a mérkőzés, pláne, ha a szombati francia-spanyol ásítós találkozóval hasonlítjuk össze. Cesare Prandelli olasz szövetségi kapitány figyelmeztette a játékosait a meccs előtt, hogy az angol válogatott az egyik legjobban szervezett csapat Európában. Éppen ezért meg kell akadályozni őket abban, hogy a saját játékukat játsszák – adta ki az olaszoknak nem szokatlan utasítást a kapitány.

Az angolok meg arra készültek lelkiekben, hogy az 1996-os Eb óta először juthatnak Európa-bajnoki elődöntőbe, és Roy Hodgson szövetségi kapitány még azt is mondta, hogy a dolog természeténél fogva a vesztes nagyon szomorú lesz, de ő biztos abban, hogy nem az angolok fognak szomorkodni.

Az olaszok mindenesetre nem sokat tudták zavarni eleinte az angolok játékát, például Rooney fejese sem a védők miatt ment valamivel a kapu fölé.

Az olaszok következő nagy helyzete a 25. percben jött el, Balotelli egyedül tört a kapura, aztán a tizenhatosnál rárúgta a labdát Terry lábára. Később már ügyesebb volt, ahogy Welbeck is az ellentámadásnál, és izgalmas pillanat volt, amikor Cassano beadását a spárgázó Balotelli fölé tolta.

Fölényben voltak az olaszok, és a második félidőt is ők kezdték aktívabban, de az is igaz, hogy az egy perc alatt kihagyott helyzetek számával valószínűleg Eb-csúcsot döntöttek.

Hodgson pedig úgy döntött, hogy élénkebbé teszi az angol támadásokat, azért beküldte Walcottot és Carrollt. De semmi sem lett élénkebb, sőt mintha még az olaszok is lelassultak volna, és egyre tapinthatóbbá vált a hosszabbítás lehetősége.

A végén még Gerrard szabadrúgása majdnem érdekes lett, és az olaszoknál Nocerino hagyta ki a meccs egyik helyzetét a 89. percben, majd jött a hosszabbítás. Az Eb első hosszabbítása.

A folytatásban is akadtak feszült pillanatok, még egy újabb olasz kapufa is, bár Nocerino feltehetően inkább beadásnak szánta. Nocerino eldönthette volna öt perccel a vége előtt, de lesről fejelte be a labdát Hart mellett a kapuba.

Következtek a tizenegyesek. Balotelli kezdte, és nem hibázott. Angol részről Gerrard is berúgta, a kövekező olasz, Montolivo viszont mellé lőtte. Rooney és Pirlo berúgta, Ashley Young azonban a felső lécre rúgta, ahonnan kifelé pattanat. Nocerino belőtte, Ashley Cole tizenegyesét viszont Buffon kivédte. Következett Diamanti, aki nem hibázott, így az olaszok jutottak a négy közé, ahol a németek várnak rájuk csütörtökön Varsóban.

Negyeddöntő:
Olaszország-Anglia 0-0, tizenegyesekkel: 4-2

forrás: Híradó.hu