Bélyegen Dargay Attila és a londoni olimpia

Dargay Attila születésének 85. évfordulóját alkalmi boríték és bélyeg, a londoni olimpiai játékokat pedig bélyegsorozat kibocsátásával ünnepli a Magyar Posta.


A rajzfilmrendező tiszteletére filatéliai különlegességként megjelenő alkalmi borítékokon Dargay Attila egykori Vuk-illusztrációi láthatók. Bélyegként az egyik borítékra az 1982-es Vuk című bélyegsorozat első 4 címletét (1Ft, 1Ft, 2Ft, 2Ft), a másikra pedig a sorozat utolsó 3 címletét (4Ft, 6Ft, 8Ft) ragasztották.

A bélyegeket a rendező portréját és aláírását ábrázoló alkalmi bélyegzőlenyomat díszíti. Az alkalmi borítékok Baticz Barnabás bélyegtervező grafikusművész tervei alapján készültek, és szerdán meg - közölte a Magyar Posta Zrt. az MTI-vel.

Dargay Attila (1927-2009) rajzfilmrendező, grafikus több mint 100 rajzfilmet készített, amelyek között rövidfilmek, sorozatok és egészestés filmek egyaránt vannak. A Vuk főszereplője, a kis rókakölyök a magyar animáció igazi sztárjává vált. Dargay grafikusként mese- és ifjúsági könyvek illusztrálása mellett képregényeket, plakátokat tervezett.

A Magyar Posta bélyegkibocsátással köszönti a sportvilág legnagyobb eseményét, a XXX. Nyári Olimpiai Játékokat. A két címletből álló alkalmi bélyegsorozat Berta Ágnes grafikusművész tervei szerint készült. A hagyományosan megjelenő olimpiai bélyegeken ezúttal az úszás és a kajakozás egy-egy pillanatát örökítette meg az alkotó.

A bélyegsorozat a magyar olimpikonok hivatalos esküjének napján, június 22-én jelenik meg.
Az olimpiai játékokat július 27. és augusztus 12. között rendezik Londonban.

forrás: MTI