Az angolok Balotellitől tartanak

Kapitányváltás, sérüléshullám és bundaügy tépázta a két csapat méltóságát az Európa-bajnokság előtt, és sem az olasz, sem az angol együttes nem volt igazán meggyőző eddig a tornán. Viszont mindketten rutinból az egyenes kieséses szakaszba jutottak, és az egymás elleni negyeddöntőben kulcsszerepet kaphat Mario Balotelli.


Mindkét ország méltatlan helyzetbe került a lengyel-ukrán Európa-bajnokság előtt. Anglia csapatkapitánya, John Terry előbb rasszista botrányba keveredett, ami miatt végül lemondott a szövetség kapitány, Fabio Capello, és utódját, Roy Hodgsont csal alig több, mint egy hónappal a torna előtt nevezték ki a helyére. Aztán a szokatlan sérüléshullám miatt sokan már le is mondtak egy jó szereplés lehetőségéről.

Olaszországban kirobbant a sokadik bundaügy, ráadásul éppen az Európa-bajnokság előtt, és a botrány a nemzeti csapatot is elérte: Domenico Criscitót, az orosz Zenit Szentpétervár védőjét az edzőtáborban látogatta meg az olasz rendőrség. Cesare Prandelli szövetségi kapitány nem is habozott, azonnal elküldte a kerettől a játékost. Mégis: mindkét csapat az egyenes kieséses szakaszban van, az olaszok pedig már 2006-ban is remekül kezeltek egy hasonló helyzetet.

Az angolok két győzelmen vannak túl, a svédek ellen az Eb egyik legjobb meccsét játszották (3-2-es győzelem), az ukránok ellen pedig az eltiltása után visszatért Wayne Rooney közeli fejesgóljával - és a bírók téves ítéletének is köszönhetően - tudtak diadalmaskodni, bár tény, nem volt szemet gyönyörködtető a játék. Jó hír, hogy Ashley Young sípcsontsérülése nem volt komoly, így az olaszok ellen megint ott lesz a kezdőcsapatban.

A jobb szélen James Milner játéka a legvalószínűbb, de az is előfordulhat, hogy Hodgson megint a tornán bizonyító fiatalokhoz nyúl, ebben az esetben vagy Alex Oxlade-Chamberlaint, vagy Theo Walcottot teszi be a kezdőbe. Glen Johnson lábujjfertőzését antibiotikummal kellett kezelni, de ő is ott lesz vasárnap.

Az angolok leginkább Mario Balotellire készülnek, aki klubcsapata miatt jól ismerheti az angol focit. Joleon Lescott, az angolok védője szerint viszont nagy segítség kehet neki, hogy alaposan ismeri Manchester City-s csapattársát, és nagy valószínűséggel amúgy is neki kell majd fogni a kezelhetetlen olasz csatárt.

"Mario remek játékos, és jól ismerjük a másikat az egymás elleni edzésekről - mondta Lescott. - Nem tudom, ez a megszokás segít-e majd nekem, de ne feledjük, hogy ugyanúgy neki is segíthet. Ez a meccs nem Marióról és rólam szól, és nem szabad arra sem gondolni, milyen jó, hogy elkerültük a spanyolokat, mert jól ismerjük az olaszt csapatot is, hát nem könnyű ellenfél."

Cesare Prandelli feje elsősorban amiatt fájhat, hogy az olaszokat 4-2-3-1-es felállásban, mint Írország ellen, vagy inkább a "catenacciósabb" 3-5-2-ben küldje pályára, mint Spanyolország és Horvátország ellen. Azért is érdemes megfontolni a döntést, mert a jelek szerint nem számíthat az írek ellen combsérülést szenvedett középhátvédjére, Giorgio Chiellinire. Ez a védők számára lehet befolyással.

Thiago Motta izomfáradással küzd, az edzéseket is kihagyta, így ha nem jön teljesen rendbe, Prandellinek a helyettesítésén kell gondolkodnia a középpályán. Leginkább Alessandro Diamanti vagy Riccardo Montolivo jöhet szóba. Szinte biztos, hogy a kapitány ezúttal a csatársorba az angol focit elvileg jól ismerő Mario Balotellit küldi be Antonio Di Natale helyett, Antonio Cassano helye viszont biztos.

A csapatoknak a sárga lapokra is figyelni kell, hiszen angol részről Ashley Cole, Steven Gerrard, James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain és Ashley Young, olaszról pedig Mario Balotelli, Federico Balzaretti, Leonardo Bonucci, Daniele De Rossi, Christian Maggio, Riccardo Montolivo, Thiago Motta és Gianluigi Buffon is kapott már egy sárga lapot a tornán. Azaz ha még egyet kapnak, továbbjutás esetén kihagyják az elődöntőt.

Anglia-Olaszország Kijev 20.45 v: Proenca Tv: m1HD

sporthíradó.hu

Sportsox Tipp: 2 (0-1)