10. Múzeumok éjszakája

Országszerte 218 kulturális intézmény várja a közönséget 278 helyszínen különleges tárlatvezetésekkel, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal szombat délutántól vasárnap hajnalig a 10. Múzeumok éjszakáján.


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának összesítése szerint a tavalyi Múzeumok éjszakáján Budapesten 191 ezren, vidéken 138 ezren látogattak el legalább három múzeumba; a várható jó időjárásnak köszönhetően a szervezők ebben az esztendőben is hasonló látogatottságra számítanak.

Vigyázz, Lépcső! címmel a Budapesti Fesztiválzenekar minikoncertje nyitja meg hivatalosan a jubileumi, 10. Múzeumok éjszakáját 18 órakor a Szépművészeti Múzeum főlépcsőjén, az épületben pedig többek között fotóműhely, sanzonest, slam poetry-verseny, a Ión Udvar kivetítőjén a foci Eb, és nem utolsósorban a múzeum kiállításain tartott számos vezetés várja a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Galéria ad otthont a MOME Diploma 2012 divatshownak, melynek során a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős textiltervező hallgatóinak diplomamunkáit láthatja a közönség. Az MNG Ferenczy Károly-kiállításán többek között Wahorn András, míg a 20. századi gyűjteményben Rockenbauer Zoltán vezeti körbe az érdeklődőket.

A londoni Camden negyedben érezhetik magukat az Iparművészeti Múzeum brit vásárába látogatók, de a Victoria & Albert Museum péntektől látogatható kiállításához kapcsolódva az Üllői úti intézmény többek között a HOPPart Beatles-koncertjével, a Vaslady című film vetítésével és Nádasdy Ádám estjével is készül a Múzeumok éjszakájára.

Szombat este olyan különleges helyszínek is megnyílnak Budapesten, mint a Magyar Televízió Látogatóközpontja, a Magyar Nemzeti Bank vagy a Puskás Ferenc Stadion, ahol bárki rúghat tizenegyest, leülhet a kispadra, illetve meglátogathatja a válogatott öltözőjét is.

A győri Xántus János Múzeum Széchenyi téri épületében a honfoglalás korának mindennapjai, a Lapidáriumban a germán és római harci hagyományok elevenednek meg, az épület udvarán lovagi vívóbemutatót tartanak. A Városi Művészeti Múzeumba látogatók rendhagyó vezetéssel járhatják be a Francisco de Goya műveit bemutató tárlatot.

A pécsi Csontváry Múzeumban az érdeklődők megtekinthetik Csontváry Kosztka Tivadar tavasszal ellopott, azóta megtalált Szerelmesek találkozása című képét, és Magyarország első nyilvános könyvtára, a Klimo könyvtár is megnyitja kapuit.

Bányamanók és bányarémek között rendezett kincskereső játékkal várja látogatóit a Tatabányai Múzeum bányászati skanzenje, távol-keleti kiállítás nyílik Tatán, együtt éjszakáznak Esztergom és Párkány múzeumai, a helyszíneket kisvasút köti össze. Az egri Dobó István Vármúzeumban a névadó várkapitány végrendeletét és az 1552-es ostrommal foglalkozó korabeli dokumentumokat is láthatja a közönség, a vár püspöki palotájában pedig megnyitják a Márai Sándor életművét bemutató kiállítást.

A Múzeumok éjszakáján minden résztvevő intézménybe belépést biztosító karszalagokat lehet váltani, Budapesten felnőtteknek 1600, gyermekeknek 600 forintért, míg vidéken változó díjszabás szerint. A karszalaggal a rendezvény ideje alatt ingyenesen igénybe vehetők a BKV járatai, de a fővárosban külön múzeumi buszjáratok is indulnak majd.

Több vidéki helyszínen, egyebek mellett Veszprémben, Szegeden, Szentendrén és Kecskeméten június 23-án rendezik a Múzeumok éjszakáját, melynek részletes programja a www.muzej.hu honlapon található meg.
forrás: MTI