Úszó EB: Két döntő, két arany, két bronz

A debreceni úszó-Eb-n a 800 méteres női gyorsban Kapás Boglárka 1., míg Risztov Éva 3. lett, 200 vegyesben pedig Hosszú Katinka aranyat, Verrasztó Evelyn bronzérmet szerzett.

A csütörtöki döntők közül először a 800 méteres női gyorsra került sor. Az első magyar ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka és a bizonyítási vággyal medencébe szálló, egykori "ezüstlány", Risztov Éva állt rajthoz a magyarok közül ennek a számnak a fináléjában.

Risztov a második legjobb idővel kvalifikálta magát, míg Kapás az ötödikkel.

A döntőben végig a francia Coralie Balmy úszott az élen, míg a másodikon szinte egymás mellett Kapás és spanyol Melanie Costa Schmid haladt, bár igazán egyik sportoló sem volt lemaradva, féltávnál az első és az ötödik úszó között maximm egy testhossz volt.

500 méternél Kapás Boglárka - aki tavaly 2 ifjúsági olimpiai aranyérmet nyert, Szingapúrban 400 gyorson és 200 pillangón - átvette a vezetést, és majdnem egy másodperces előnnyel fordult Balmy előtt, míg Risztov ekkor a harmadik helyért csatázott, majd 700-ra már a második pozícióba jött fel.

A hajrát nagyon jól nyomta meg Risztov Éva, de Balmyt nem tudta megverni, így a harmadik helyen ért célbe, míg a 18 éves Kapás nyugodt, sima úszással magabiztosan lett Európa-bajnok

Eredmények - női 800 méteres gyorsúszás
1. Kapás Boglárka
2. Coralie Balmy
3. Risztov Éva


A történelem megismételte magát a női 200 méteres vegyesúszás döntőjében, ugyanis a 2010-es budapesti kontinenstornán is Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka csatájáról szólt ez a versenyszám. Akkor Hosszú szerezte meg az aranyat, míg Verrasztó az ezüstöt, igaz, csak egy századdal maradt le a legfényesebb éremről.

A döntőbe legjobb idővel jutó Hosszú Katinka szinte a kezdéstől, már a pillangón az élen haladt, míg a második helyért Verrasztó Evelyn és Stina Gardell harcolt. 150 méternél azonban fordult a kocka, a brit Sophie Allen nagyon feljött Hosszúra, de nem tudta megszorongatni a magyar úszót, így elsőként ért célba. Az ezüstéremért komoly verseny zajlott, de Allent az utolsó karcsapások alatt már nem tudta befogni a másik magyar, Verrasztó Evelyn, de így is felállhatott a dobogó legalsó fokára.


Eredmény - női 200 méteres vegyesúszás
1. Hosszú Katinka
2. Sophie Allen
3. Verrasztó Evelyn


Forrás: Sport24.hu