Mocsai Lajos távozik Veszprémből és főállású kapitány lesz

Mocsai Lajos közös megegyezéssel az idény végén távozik az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának vezetőedzői posztjáról.
    
A szakember az MTI-nek csütörtökön elmondta, a továbbiakban az olimpiai résztvevő férfiválogatott szövetségi kapitányi teendői mellett a június 1-jén beinduló, országos elit nemzeti
kézilabda-akadémia működtetésén dolgozik majd. Emellett több időt tölthet a családjával, és ami számára különösen fontos, ismét taníthat egyetemeken.
    

Mocsai hozzátette, a szövetség kikérőt küldött a veszprémi klubnak, melynek vezetőivel megbeszélte, hogy a jövőben főállású szövetségi kapitányként tevékenykedik. Az 58 esztendős tréner jelenlegi szerződése 2013 nyaráig szól az MKB Veszprémmel.
    

"A klub elnöksége megtárgyalta és támogatta a szövetség kikérőjét és az én kérésemet. Ugyan írásban még nem rögzítettük, de közös megegyezéssel felbontjuk a jövő nyárig szóló szerződésemet, a későbbi közös munka lehetőségét azonban nem zárjuk ki. Fantasztikus öt évet töltöttem az MKB Veszprémnél, szép sikereket értünk el. Sajnos, a családom nem tudott velem tartani, ezért olyan életvitelem volt, hogy naponta 200 km-t kellett autóznom – mondta Mocsai. - A válogatott mellett is egyre több a feladat. Nyáron vb-selejtező, olimpiai felkészülés, majd olimpia, októbertől már Eb-selejtezők, és sorra jönnek a világversenyek, és ez maximálisan kitölti egy edző életét."
    

Mocsai Lajos a balatonboglári központú, és július elsején beinduló elit nemzeti akadémián kapott vezetői feladatokat.
    

"Az országos akadémia együttműködve a klubakadémiákkal komoly fejlődést hozhat a magyar kézilabdázásban. Fontos, hogy az utánpótlás-fejlesztés is előrelépjen. Ezen kívül ami szintén fontos az életemben, és hiányzott az elmúlt időszakban, hogy ismét taníthatok egyetemen."
 
"A Magyar Kézilabda Szövetség korábban elhatározta, hogy az olimpia végéig főállású szövetségi kapitányokat nevez ki a felnőtt és az utánpótlás-válogatottak élére – fogalmazott közleményében Vetési Iván, az MKSZ elnöke. – A folyamat első állomása a jelenlegi legfontosabb kérdés, a férfi felnőtt válogatott szakvezetőjének kinevezése. Mocsai Lajos az elmúlt öt évben rendkívül eredményes munkát végzett Veszprémben, az elmúlt két évben pedig remek eredményeket ért el a férfi válogatottnál. A nemzeti csapatra komoly feladatok várnak az elkövetkező időszakban, így nagyon örülök, hogy mindenki számára megtaláltuk a megfelelő megoldást, és a szövetségi kapitány a férfi bajnokság zárását követően teljes erővel koncentrálhat a norvégok elleni vb-selejtezőre, az olimpiai felkészülésre és természetesen a londoni olimpiára."
 
Mocsai Lajos a 2007-es kinevezését követően 2008-tól sorra nyerte a magyar bajnokságokat a Veszprémmel, a Magyar Kupában pedig 2009-től végzett mindig az élen alakulatával. Irányításával a csapat 2008-ban KEK-győztes volt. Idén a Veszprém a nyolcaddöntőig jutott a BL-ben.