Két dabasi futó a Balaton körül

Lelkes amatőr futóként, a tavaly őszi maratoni futásunk után határoztuk el, hogy ki szeretnénk magunkat próbálni hosszabb távokon is. Ezért döntöttünk úgy, hogy az év első ultra futásán mi is részt veszünk. Ez a verseny a Fél Balaton Szupermaraton volt, ahol két nap alatt kellett a Balaton felét, vagyis 95,8 km-t lefutni.

Felkészülésünk a versenyre 3 hónapot vett igénybe, ami alatt többféle edzéssel próbáltuk magunkat megerősíteni egy ilyen hosszabb távú futásra.

A verseny első napján 43,6 km-t kellett teljesítenünk, ahol Badacsonyból futottunk Balatonfüredre. A terep a szintkülönbségek miatt igen nehéz volt, és ezt még nehezítette a hirtelen jött meleg. A hangulat a nehézségek
ellenére nagyon jó volt, rengetegen szurkoltak, és minden futó bátorította egymást. A sikeres célba érést követően az egyéni indulóknak biztosított gyúrást igénybe vettük, ami hozzájárult ahhoz, hogy a másnapi hosszabb szakaszt is sikeresen tudjuk teljesíteni.

Vasárnap reggel 8 órakor dördült el a rajtpisztoly Balatonfüreden, ahonnan Siófok volt a cél. Ez a szakasz 52,2 km volt. Ez a terep könnyebb volt az előző napinál, hiszen kevesebb volt a szintkülönbség, és a szél kicsit csillapította a meleget. Az első pár kilométernél éreztük át, hogy mit is vállaltunk, és mekkora teljesítmény is ez. Ahogy haladtunk a következő frissítőpont felé, és fogytak a kilométerek, tudtuk, hogy meg fogjuk csinálni. Biciklis kísérőink nagy erőt adtak, és folyamatosan tartották bennünk a lelket. A célegyenesben az örömkönnyek is előtörtek, ami a határtalan boldogság és büszkeség jele volt. Igen, megcsináltuk, volt értelme a rengeteg lemondásnak, ami egy ilyen távú futás felkészülésével jár. A versenyen szerzett élmények és a táj kárpótoltak minket a néha bizony fájdalmas és küzdelmes két napért.
Köszönjük a családunknak, barátainknak, futótársainknak a bátorítást, amellyel segítették, hogy beléphettünk az ultrafutók táborába.
 A célban.95,8 km.
„Mindig is imádtam futni. Valami, amit saját magad érsz el, a saját erődből. Bármerre mehetsz, gyorsan vagy lassan, Tőled függ, küzdve a széllel, ha úgy akarod, felkutatva új helyeket, amíg a lábaid bírják és győzöd még szusszal.”

Czira Tamásné Panni és Janicsák Enikő
forrás: Dabasi Újság / fotó: facebook