Guardiola távozhat holnap a Barcelonától


A Sky Sports információi szerint Pep Guardiola bejelentette az FC Barcelona vezetőségének, hogy a szezon végén elhagyja a csapatot. A hivatalos bejelentés pénteken már megtörténhet.

A Barcelona jelenlegi mestere a katalán csapat számára két Bajnokok Ligája győzelmet szerzett a csapatnál eltöltött négy éve alatt, miközben több más trófeát is begyűjtött.

A volt Barca sztár jövője azonban tele van kérdőjelekkel az elmúlt hónapokban, a 41 esztendős szakember most úgy döntött, végre színt vall, hogy mi történik majd vele nyáron a klubnál.

A sajtókonferenciát maga Guardiola és a Barcelona elnöke, Sandro Rosell fogja megtartani pénteken, 11 órai kezdettel.

A döntés hátterében állhat, a keddi, Chelsea elleni BL-ből való kiesés is. A Sky Sports szakértője, Guillem Balague úgy gondolja, Guardiola szeretné kipróbálni magát a Premier League-ben: "Ki szeretné magát próbálni egy másik helyen is. Úgy gondolom, hogy a Premier League-be szeretne igazolni. Játékosként itt sosem próbálta ki magát. Közel volt hozzá, hogy aláírjon a Wiganhez, a Manchester United, a Liverpool és a Tottenham is akarta egy időben, de mégsem játszott itt. Most azonban menedzserként ki szeretné próbálni magát a Premier League-ben."

Guardiola lehetséges érkezése Angliába könnyen azt hozhatja, hogy a Barcelona néhány alapembere is a Premier League-ben köthet ki.

Miközben Balague nem mondja meg az ideális jelöltet, úgy gondolja, egy új arc sokat segíthet a Barca mostani játékosainak a jelenlegi helyzetben.

Arra a felvetésre, miszerint a Barca sztárjai Angliába igazolhatnak a szakértő az alábbi módon reagált: "Ez egy jó megoldás lehet, mivel a Barcelona jelenlegi játékosai nagyon közel kerültek hozzá, nála lettek egyre jobb játékosok. Ezzel egyidőben azonban fontos megjegyezni, hogy négy évig ugyanazzal a menedzserrel voltak, ugyanazokat az arcokat látták, így akár ez is állhat Guardiola döntésének a hátterében, ha úgy dönt, hogy távozik."


Balague ezután kitért arra is, hogy ki lehet a Barcelona új menedzsere a következő szezontól: "Már négy nevünk is van, akiknek az érkezése felvetődött. Négy név, akiket nagyon kedvel két vezető, Sandro Rosell és Andoni Zubizarreta is."

A négy menedzser között szerepel az Athletic Bilbao argentin vezetője, Marcelo Bielsa, és a Portonál, valamint a Chelseanél edzősködő Andre Villas-Boas is. Mellettük még két volt Barca játékos neve merül fel, ugyanis Laurent Blanc és Ernesto Valverde nevével együtt teljes a lista.

Egy másik információ alapján esélyes lehet még a posztra Guardiola volt csapattársa, a Roma jelenlegi edzője, Luis Enrique is.

A 41 éves szakember nyolc évet töltött a klubnál játékosként, és három évig edzette a Barcelona B csapatát, mielőtt nyáron Olaszországba szerződött.

A nevek felmerülése már eleve egy B variációt sejtet, amely okot ad arra, hogy elhigyjük, Guardiola valóban távozik a szezon végén.

Balague egyúttal reagált arra is, hogy mi lehet a Barcelona BL-ből való kiesésének oka.

"Hadd mondjak el egy történetet, csak mert én írom Guardiola életrajzát. Hat hónappal ezelőtt gondolkodott a távozáson. Azonban később ezt hátrébb helyezte, mivel ha akkor aálírtt volna újabb négy évre, akkor kikészítette volna az a fáradtság és stressz amivel ez a munka jár. Ez nem egy olyan döntés, ami csak az eredményeken múlik, vagy azon, hogy van néhány játékos aki nem szeretné őt Barcelonában látni, esetleg öltözői gondok lennének. Ez egyszerűen az a pont, ahol el kell mondania a vezetőségnek, hogy nem bírja folytatni.

A kérdés csak az, hogy el tudja-e hagyni azt a környezetet, ahol mindenben segítik. Nem tudom, hogy ezt megteszi-e, de ez a pénteki bejelentésen kiderül."

Guardiola távozásával elérkezett az az idő, hogy megállapítsuk, hol van Pep helye a Barcelona nagy trénereinek történelmében. Balague erről úgy vélekedik, hogy nem az eredmények - tizenhárom kupa, ami tizennégyre nőhet a májusi kupadöntőn - alapján kell megítélni Guardiola munkásságát.

"Mondhatja, hogy Cruyff nagyobb edző, mint ő, ezt nem a kupák száma dönti majd el, és nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Johan Cruyff megváltoztatta a klub mentalitását. Ezt pedig megtette Guardiola is, a sikereken túl is. A stílus amit képvisel a jelenlegi Barcelona, és az a tény, hogy Messi az ő keze alatt lett az, aki mind magáért beszél."

Forrás: sport365.hu