"Két Hét": Dübörög a fémbiznisz...

Alább a fideszes(!) Magyar Nemzet csak és kizárólag nálunk olvasható (saját szkennelésű), mai cikke. Arról számol be, amit mi is tudunk: nem csupán gyilkosság-, lopás-, emberrablás stb. fronton nem következett el a Fidesz által a választások előtt ígért Két Hét, hanem a színesfémlopások területén sem. Ezzel nem foglalkozik a Fidesz meg Pintér: bezzeg az „egyenruhás” az „bűnöző”, az minden eszközzel, a teljes bűnügyi apparátussal, minden erőnket megfeszítve, apait-anyait beleadva üldözendő...

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy mindezt nem egy kormányellenes, így a valóságosnál rosszabb bűnügyi helyzet esetleges propagálásában igazán nem érdekelt médium írja – nem mi és nem is  valami balliberális lap. A cikk:

Tavaly a tolvajok félmilliárd forint kárt okoztak, kicsi a megtérülés
Dübörög a fémbiznisz
Több mint kétszeresére nőtt két év alatt a színesfémlopásos bűnesetek száma - tájékoztatta lapunkat a Belügyminisztérium sajtóosztálya. Az okozott kár is a duplájára emelkedett, meghaladta a félmilliárd forintot, ugyanakkor a sértettek kármegtérülése a felére apadt, a tizenötmillió forintot sem éri el. Úgy tűnik tehát, hiába a megszigorított fémtörvény, az „iparág" továbbra is virágzik.

Márciusban vízügyi létesítményeket rongáló színesfémtolvajokat fogott el a rendőrség, akik Kiskörénél rongáltak meg különböző berendezéseket, miközben eltulajdonították a Jászsági-főcsatorna zsilipkapuját, valamint rézkábeleket. Az elkövetők mintegy százezer forint kárt okoztak, a rongálási kár azonban elérte az egymillió forintot. Két nappal később a kiskörei hullámtéri duzzasztómű darujánál is garázdálkodtak, rézkábeleket loptak el újabb négymilliós rongálási kárt okozva. A tetteseket elfogták, s Zalakomáromnál is sikerrel jártak a bűnüldözők, ahol a közelmúltban vasúti berendezéseket megrongáló kábeltolvajokat fogtak el. A bűnözők január közepétől hét alkalommal lopták a sínek mellől a vasúti vezetékeket. Múlt hét végén - a vasúti közlekedést is veszélyeztetve - a Karcag és Tiszafüred közötti vonal kunmadarasi szakaszán a sínpár mindkét oldalából lopott el két fiatalkorú 83 rögzítőcsavart. Baleset csak azért nem történt, mert a MÁV dolgozója vasárnap időben észlelte a bűncselekményt. A tolvajokat elfogták.

Nem minden esetben kíséri azonban szerencse a nyomozókat. Milliós kárt okozott az a tolvaj; aki nemrég bronz alkatrészeket lopott egy szolnoki tésztakészítő üzem telephelyéről, a meglovasított berendezések összértéke nagyjából másfél millió forint volt. Korábban két és fél kilométernyi alumínium légkábelt loptak el villanyoszlopokról a Tolna megyei Alsónyéknél, a kár itt egymillió forintra rúgott. Az eset szaporította a megyei kárlistát, hiszen csak idén már 15 transzformátor-rongálás történt, a kár eléri a 20 milliót. Ez évben országosan eddig 400 milliós veszteséget okoztak a transzformátorolaj- és színesfémtolvajok az E.ON-nak, a transzformátorokból pedig az év első negyedéve alatt 35 tonna rezet loptak el a cégtől. Tavaly a fővárosi HÉV- és a villamosvonalakon több mint százszor történt kábellopás, rongálás, melyek során a tolvajok több mint 15 kilométer kábelt tulajdonítottak el, veszélyeztetve a közlekedés biztonságát.

A kiválasztott esetek is bizonyítják: továbbra is dübörög a fémbiznisz. A lopások az egymást követő kormányok erőfeszítései ellenére is csak átmenetileg csökkentek. A Belügyminisztériumtól kapott összesítésekből kiderült, hogy a 2008-ban regisztrált hat és fél ezernél is több kohászati termék lopási bűncselekménye egy évvel később majdnem harmadára apadt, amikor a fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló törvény életbe lépett. Ám tavaly újra nőtt a fémlopások száma, több mint ezer üggyel többet regisztráltak a rendőrségnél az előző évihez képest. A látókörükbe került orgazdák száma a törvény életbelépése után sem csökkent jelentősen, tavaly pedig ismét nőtt az orgazda-bűncselekmények száma is.

Nem mutat kedvezőbb képet a kárérték alakulása sem, hiszen míg 2009-ben a színesfémlopások alkalmával keletkezett kár 260 millió forint volt, addig tavaly ez több mint duplájára, 550 millióra hízott, miközben a megtérülési érték kevesebb mint felére csökkent. Míg két éve a károsultak 35 millió forint megtérülési értékkel számolhattak, az elmúlt esztendőben már csak alig 15 millióval.

A 2009-ben életbe lépett fémtörvény fő célja a jogalkotók szándéka szerint az volt, hogy a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, az ezekből eredő fekete- és szürkegazdaságot visszaszorítsák.

A jelenleg hatályos büntetőtörvény szerint ha a színesfémlopást kisebb értékű nemesfémre, nemesfém ötvözetére vagy fémkereskedelmi engedélyköteles anyagra követik el, az 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható, míg a különösen jelentős értékre, illetve különösen nagy értékre, de bűnszervezetben, közveszély helyszínén, üzletszerűen, avagy dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás öttől tíz évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után. Ha az orgazdaság bűncselekményét kisebb értékű nemesfémre, nemesfém ötvözetére vagy fémkereskedelmi engedélyköteles anyagra követik el, az 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, míg a különösen jelentős értékre, és/vagy üzletszerűen elkövetett orgazdaságot a törvény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti. Ám az orgazdákat a statisztikák szerint ez a legkevésbé sem izgatja.
forrás: Kuruc.info