Dabas új ruhálya? | Szerintünk meg csak a központ!


Dabas egységes városi jellegét elsősorban a Szent István tér megújulása, városi főtérré alakulása fogja jelenteni. Ez lesz az első, meghatározó élmény, amivel a városlakók és a turisták találkozni fognak. Az építkezésekkel, felújításokkal egyenrangúan fontos szerepet kapnak az új, díszítő térelemek, a zöldterületek, az akadálymentesítés, a központi területek egységes díszburkolata.
Építészeti szempontból az egyik leglátványosabb újdonság az lesz, hogy a polgármesteri hivatal előtti rendezvényteret két részre osztja majd egy szökőkút, egy 22 fúvókából álló vízarchitektúra. A burkolati szintbe süllyesztett fúvókák rendezvény idején is lehetővé teszik a tér akadálytalan használatát, ezért télen sem tátong majd a helyükön üres medence. A fényeffektusokkal kiemelt szökőkút nemcsak a szemnek és a léleknek ad egy kis többletet, hanem párásító hatásával a hőérzetet is javítani fogja.
Külön tervrészlet foglalkozik a városi zöldterültek rendezésével. Ennek megfelelően újul meg a Jubileumi park ligetes része, megtörténik a Bartók Béla út fásítása zöldsávok létrehozásával. A Szent István tér növényzetének rendezése az egész főtér látványértékét emelni fogja.
Akadálymentesíteni fogják azokat az épületeket, a bejáratokat, amelyek homlokzata megszépül, és a város értékét tovább fogja növelni a Piaccsarnok körül kialakítandó 60 férőhelyes parkoló. A közvilágítás korszerűsítésével, majd az utcabútorok kihelyezésével fejeződik be és válik teljessé a város megújulása. A későbbi tervekben szerepel a városi uszoda és a műjégpálya építése.

Tisztelt Dabasi Polgár!

Mint ahogy bizonyára Ön is tapasztalta, megkezdődtek a városközpontfelújítási munkái. Ennek során számos középület, a SzentIstván tér és a Jubileumi Park rekonstrukciójára kerül sor. A belvárosban folyó munkálatok érintik a Bartók Béla út központi szakaszának közlekedését. A Polgármesteri Hivatal és Rendelő intézet közötti területen új főteret építünk, ennek részeként díszburkolatot kap a téren áthaladó közút is. A burkolási munkákidőszakára a Bartók Béla út Iskola utca–Tanuló utca közöttiszakaszát lezárjuk. Kérjük, hogy ebben az időszakban autóval lehetőleg kerülje el a városközpont érintett területét, illetve számítsonarra, hogy a főtéren keresztül haladó forgalom elterelésre kerül.

BERUHÁZÁSOK HELYSZÍNE, VÁRHATÓ MEGKEZDÉSE ÉS BEFEJEZÉSE

Tájékoztató jelleggel, a tényleges munkakezdések és befejezések eltérhetnek az alábbi ütemezéstől.
  • A Kossuth Művelődési Központ tetőszerkezetének megújítása 2010. augusztus–2010. szeptember
  • A Szent István tér megújítása, környezetének rendezése 2010. augusztus–2011. április
  • A főteret elkerülő terelési utak megújítása, új nyomvonalak építése 2010. augusztus–2010. november
    (Spar mögötti út, a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt elvezető út, az Iskola utca és a Semmelweis utca folytatásában a Tesco felé vezető új út összekapcsolása)
  • A Bartók Béla úton a járdák és kerékpárutak megújítása 2010. augusztus–2010. december
  • A Jubileumi Park kertépítészeti megújítása 2010. szeptember–2010. november
  • A Dabasi Városi Bíróság és a Dabasi Körzeti Földhivatal homlokzati felújítása
    2010. augusztus–2010. november
  • A Kossuth Lajos Általános Iskola tetőtérbeépítése és homlokzati felújítása 2010. október–2011. április
  • A Táncsics Mihály Gimnázium homlokzati rekonstrukciója 2011. március–2011 július(Fontos megjegyzés: a Táncsics Mihály Gimnázium felújítása kétszakaszos. A már megkezdődött első szakaszban a gimnázium bővítése a fenntartó Pest Megyei Önkormányzat beruházásában történik, Dabas Város Önkormányzata a gimnázium homlokzatának felújítását csak a jelenleg folyó beruházás lezárását követően tudja megkezdeni!)
  • Piaccsarnok építése 2010. november–2011. április
Az esetleges közlekedési kellemetlenségekért a rehabilitációs munkák időszakára szíves megértésüket és türelmüket kérjük!