Legendás repülőgépek szállnak fel Dunakeszin és Szolnokon

Ezen a hétvégén Dunakeszin, a következőn Szolnokon emelkednek az égbe legendás repülőgépek - mondta el az MTI-nek Vécsei Mihály, a Legendák a levegőben repülős juniális főszervezője.
 
Idén a sportrepülés kerül a középpontba a régi autókat is felvonultató repülőnapokon, amelyeket negyedik alkalommal rendeznek meg.
  
A világsztárok részvételével zajló dunakeszi programban bemutatót tart többek között Nádas Tamás műrepülő világbajnok, de itt lesz a világ egyik legjobb ejtőernyőse, Asztalos István, a 2005-ös duisburgi Világjátékok, a nem olimpiai sportágak négyévente megrendezett világversenyének győztese is, valamint Mészárovics György, aki több mint 16 ezres ugrásszámával rekorder Magyarországon.
  
A repülőnapokon célba ugró bemutatót tart Magyarország tíz legjobb ejtőernyőse, akiknek mintegy 1200 méter magasságból kell eltalálniuk a földön egy tízforintos méretű pontot. Az oldtimereket katonai járművek is képviselik, a látogatók pedig akár egy kétfedelű repülőgépen vagy a Wilgán is kipróbálhatják a repülés élményét.
  
A Mitsubishinek köszönhetően a gyerekek egy vadonatúj autót dekorálhatnak ki, szabadon engedve a fantáziájukat, a repülőtér külön részében pedig egy off-road pálya buckás terepén gyakorolhatnak különböző autókkal a földi pilóták.
  
A nagy repülős hagyományokkal rendelkező Szolnok június 8-án és 9-én látja vendégül a programot, amelybe bekapcsolódik a Magyar Honvédség is. A szolnoki alakulat tagjai helikopteres katonai bemutatót tartanak, de bemutatkoznak a kutató-mentők és egy katonai oktató repülőgép is.
  
Nádas Tamás és Mészárovics György mellett a szolnoki rendezvény vendége lesz Farkas Bertalan űrhajós is, aki több szállal kötődik a városhoz. A szandai reptérre a katonai szállítójárművek mellett többek között egy veterán postai repülőgép is megérkezik, maga mögött húzva egy közel 70 éves vitorlázórepülőt, a Cimborát.
  
Mindkét helyszínre ingyenes a belépés, a részletes programról a www.legendakalevegoben.hu honlapon lehet tájékozódni.
forrás: MTI